Oldalátfedés

Korai évek

Bocz Gyula 1937. március 1-én született Pécsett, apja Bocz István lakatossegéd, anyja Lex Mária. Gyermekkoráról kevés adat ismert.

Rajztehetsége hamar megmutatkozott, Hosszúhetényben élő apai nagyanyja bíztatta nyaranta rajzolásra. 1950-ben megnyerte a guatemalai nemzetközi gyermekrajz kiállítás 1. díját. Művészeti tanulmányokat a Martyn Ferenc és Lantos Ferenc művészek által vezetett képzőművészeti szakkörben, szabadiskolában végzett a pécsi Doktor Sándor Művelődési Központban az 1950-es években. 1955-től a pécsi Sopiana Gépgyár dolgozója lett, megtanulta az öntő, később a géplakatos szakmát, 1964-ig géplakatosként, attól kezdve villanyszerelőként dolgozott.

Baráti köréhez tartozott számos pécsi orvos és ügyvéd: az 1960-as évek első felében megismerkedett id. Kellermayer Miklóssal, Czéh Gáborral, Varró Alexanderrel, Péter Gellérttel, Ugróczky Máriával. Képzőművész és író barátai voltak Dombay Győző, Gellér B. István (Gellér Brúnó) és Czakó Gábor (Czakó Csaba). A hivatalosan autodidaktának számító – mert nem végzett Képzőművészeti Főiskolát és nem volt tagja a Képzőművészeti Alapnak – Boczot tehetsége és munkás háttere miatt támogatta a Baranya Megyei Tanács.

Írta és összeállította: Tüskés Anna

 

Szobrászi kezdetek >>